24 Νοε 2010

Σύστημα «Καλλικράτη» στα ανώτατα ιδρύματα


Διαβάζοντας το απόσπασμα αυτό από την ηλεκτρονική σελίδα ΤΑ ΝΕΑ Online:

Ανάγκη εφαρμογής ενός συστήματος «Καλλικράτη» στα ανώτατα ιδρύματα, με σκοπό την οικονομικότερη λειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Άννα Διαμαντοπούλου, περιλαμβάνονται συνενώσεις και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και καταργήσεις τμημάτων.
 
Θέλω να διευρύνω λίγο τις σκέψεις μου σε αυτό το θέμα. Συνοπτικά, ο Καλλικράτης που εφαρμόζεται στη παιδεία είναι ένα σχέδιο κατά το οποίο  βάζουν λουκέτο πολλά ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας με σκοπό την μείωση των δαπανών για τη παιδεία αλλά ως συνέπεια την αποδυνάμωση των οικονομιών των μικρότερων πόλεων που φιλοξενούν αυτά τα ιδρύματα. Είναι ένα οικονομικό domino,το οποίο τροφοδοτεί  την κυβέρνηση με μια λύση όπως η εξοικονόμηση χρημάτων από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά γονατίζει τις μικρές επιχειρήσεις που επιβιώνουν σε μικρές πόλεις.
Οι ενδεχόμενες μετακινήσεις είναι λογικό να απορυθμίζουν τους φοιτητές και λογικό είναι να υπάρξουν αντιδράσεις. Στο Α.Τ.Ε.Ι. Καστοριάς γίνεται λόγος για την εφαρμογή αυτού του μέτρου και είναι ένα βασικό θέμα προς συζήτηση, αλλά κυρίως προς αντίδραση  με κίνδυνο να χαθεί ένα εξάμηνο από ενδεχόμενη κατάληψη η οποία ίσως δεν ταρακουνήσει και κανένα.
Μήπως είναι η ώρα να σκεφτούμε κάτι αποτελεσματικότερο???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια:
* Σχολίασε και πες μας την γνώμη σου για κάθε ανάρτηση ξεχωριστά.
* Τα σχόλια δεν έχουν την μορφή απάντησης στην ανάρτηση μας, αλλά σχολιασμού του θέματος πάντα από την δική σας οπτική γωνία.
* Το σχόλιο σας μπορεί να το προσπεράσουμε κατά λάθος για αυτό αν έχετε οποιαδήποτε ένσταση με την ανάρτηση το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μας στείλετε e-mail.
* Υβριστικά και άσχετα σχόλια με την ανάρτηση θα διαγράφονται.
* Μην διαγράφετε τα σχόλια σας μετά την ανάρτηση τους.
* Θα χρειαστείς έναν λογαριασμό Google για να μας αφήσεις ένα σχόλιο.