25 Νοε 2010

Απάντηση στις ερωτήσεις σας για την επίσχεση εργασίας.

Ακόμα λαμβάνουμε e-mail στα οποία μας ρωτάτε τι θα γίνει με το θέμα της επίσχεσης. Προσωπικά θεωρούμε ότι δεν θα προβούν σε επίσχεση εργασίας. 

Οι λόγοι είναι δυο:
  • Αρχικά δεν μπορούν να συνεννοηθούν για βασικά θέματα που τους αφορούν όλους. Με μια συνέλευση ανά μήνα δεν μπορούν να καταλήξουν κάπου. (Χτες παράλληλα με την δική μας συνέλευση ακούστηκε πως πραγματοποίησαν και αυτοί μια συνέλευση αλλά ακόμα να μας ενημερώσουν στο επίσημο blog τους)
  • Προσωπικά πιστεύουμε όπως αναφέραμε και πιο επάνω ότι δεν μπορούν να προβούν σε  επίσχεση. Όχι γιατί δεν θέλουν να προβούν αλλά πολύ απλά γιατί δεν μπορούν. 


Ας μας το διευκρινίσουν, να ξέρουμε τι θέλουν να κάνουν.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/11/10, 12:11 μ.μ.

    Καλημέρα παιδιά. Δεν έγινε καμία Συνέλευση στα κρυφά (και δεν μπορούσε να γίνει άλλωστε. Θα ήταν παράνομη). Η νέα Γενική Συνέλευση των εκτάκτων ορίστηκε για την 1η Δεκέμβρη:

    "Ανακοίνωση
    Την Τετάρτη 1/12/2010 και ώρα 15:00 θα γίνει Γενική Συνέλευση του Σωματείου των Εκτάκτων
    από το Δ.Σ."

    Πέρα από την ανακοίνωση αυτήν μας ενημερώνουν οι συνάδελφοι που συναντιούνται με τη Διοίκηση του ΤΕΙ ότι:

    "Σύμφωνα με ενημέρωση από τη διοίκηση του Παραρτήματος (και εκτός απροόπτου) αναμένεται η καταβολή ενός μισθού και ενός δώρου μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα υπόλοιπα δεδουλευμένα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους αναμένονται μέχρι το Φεβρουάριο του 2011."

    Δεν ξέρω από που παίρνετε νομικές συμβουλές αλλά επίσχεση εργασίας μπορεί να γίνει από τον οποιοδήποτε εργαζόμενο όταν:

    "διατηρεί ληξιπρόθεσμες αξιώσεις κατά του εργοδότη του που σχετίζονται με τη σύμβαση εργασίας του, όπως για παράδειγμα, όταν, μολονότι απασχολείται, δεν λαμβάνει τον μισθό του ή λαμβάνει μόνο ένα μέρος αυτού, όταν δεν του χορηγείται άδεια αναψυχής κλπ."

    Τι μπορεί να κάνει ο εργοδότης απέναντι στην επίσχεση:

    "Η άμυνα του εργοδότη απέναντι στην επίσχεση εργασίας μπορεί να στηριχθεί είτε στο είδος και στην έκταση των απαιτήσεων του εργαζομένου, είτε στον τρόπο άσκησης αυτής, είτε, τέλος, στη συμπεριφορά του εργαζόμενου, σε περίπτωση ικανοποίησης σημαντικού μέρους των αξιώσεων του.

    Έτσι, η αποχή του εργαζόμενου από την εργασία του είναι δυνατό να θεωρηθεί ως οικειοθελή του αποχώρηση εάν εσφαλμένα θεωρεί ότι διατηρεί αξιώσεις κατά του εργοδότη του, ενώ στην πράξη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, εάν οι αξιώσεις που διατηρεί είναι ιδιαίτερα μικρές ή αφορούν πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οπότε δεν δικαιολογούν τη λήψη του μέτρου της επίσχεσης, εάν ο εργαζόμενος κατά τη δήλωση επίσχεσης δεν αναφέρει με σαφήνεια τις σχετικές αξιώσεις που διατηρεί κατά του εργοδότη του, εάν ο εργοδότης του ικανοποιήσει ένα συντριπτικά μεγάλο μέρος των αξιώσεων του, για δε το μικρό υπόλοιπο δεσμευθεί ότι θα το καταβάλλει άμεσα κλπ.

    Εκείνο όμως που πρέπει ιδιαίτερα να ληφθεί υπ' όψιν είναι ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ότι ο εργοδότης, πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια (π.χ. δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης), πρέπει να λάβει σχετικές συμβουλές για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης."

    1.) Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω όλα είναι σχετικά και ανάλογα με το πως τα ερμηνεύει ο καθένας. Συνεπώς πέρα από τις προσωπικές απόψεις του καθενός, ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ μπορούν να πουν εάν μία επίσχεση εργασίας είναι ή όχι καταχρηστική.

    2.) Η Διοίκηση του ΤΕΙ μας λέει ότι θα μας πλήρωσει μέχρι τέλος Φλεβάρη. Με λίγα λόγια εμείς θα κάνουμε κανονικά τα μαθήματα, θα γίνουν κανονικά οι εξετάσεις, θα τελειώσει το εξάμηνο, θα λήξουν οι συμβάσεις μας (οι οποίες 1000% θα είναι έτοιμες ως δια μαγείας αφού λήξει το εξάμηνο... Γιατί άραγε?) και εμείς ακόμα θα ψαχνόμαστε για το αν και πότε θα πάρουμε τα χρήματά μας είτε της προηγούμενης είτε της τρέχουσας χρονιάς!

    Για να το πω πιο απλά μας λένε: Βγάλτε εσείς το εξάμηνο και τα χρήματα θα τα πάρετε. Κάποτε!

    Με βάση όλα τα παραπάνω σας παρακαλώ να βάλετε για ψηφοφορία στο blog σας το παρακάτω ερώτημα (χωρίς κανένα ίχνος ειρωνίας. Το εννοώ αυτό που γράφω): "Εάν ήσασταν στη θέση των εκτάκτων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας τι θα κάνατε για να εξασφαλίσετε τα δεδουλευμένα σας;".

    Προτείνω πιθανές απαντήσεις:

    α. Επίσχεση εργασίας
    β. Αποχή από τα μαθήματα
    γ. Παραίτηση
    δ. Κατάληψη του ΤΕΙ
    ε. Τίποτα

    Με εκτίμηση,
    Τσάγκλας Θωμάς
    Εργ. συνεργάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το γκάλοπ θα μπει. Αλλά θα ήθελα να εξηγήσετε στους αναγνώστες και γιατί το ζητάτε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/11/10, 2:00 μ.μ.

    Την ψηφοφορία τη ζήτησα για να καταλάβουμε/καταλάβουν όλοι ποια είναι η θέση των φοιτητών σε αυτό το θέμα. Και εννοώ των φοιτητών άσχετα απο συνελεύσεις και παρατάξεις.

    Εγώ προσωπικά θέλω να δω εάν η λύση που υποστηρίζω θεωρείται παράλογη ή λανθασμένη ή μη ενδεδειγμένη (πείτε το όπως θέλετε) από την πλειοψηφία των φοιτητών, με βάση το ιστορικό της υπόθεσης και με τα νέα δεδομένα.

    Ελπίζω να διαβάζει αρκετός κόσμος το blog σας και να έχουμε έτσι μεγάλη συμμετοχή ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα μέσω ικανοποιητικού στατιστικού δείγματος.

    Ελπίζω επίσης τα παιδιά που θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία να μην επιλέγουν "για το χαβαλέ" αλλά να προβαίνουν σε σκέψη και λογική αναζήτηση της επιλογής τους.

    Ευχαριστώ για την ανάρτηση της ψηφοφορίας.

    Τσάγκλας Θωμάς
    Εργ. Συνεργάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Zητήσαμε από τον σύλλογο των εκτακτων να παρακολουθήσουμε την γενική συνέλευση τους. Περιμένουμε την απάντηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια:
* Σχολίασε και πες μας την γνώμη σου για κάθε ανάρτηση ξεχωριστά.
* Τα σχόλια δεν έχουν την μορφή απάντησης στην ανάρτηση μας, αλλά σχολιασμού του θέματος πάντα από την δική σας οπτική γωνία.
* Το σχόλιο σας μπορεί να το προσπεράσουμε κατά λάθος για αυτό αν έχετε οποιαδήποτε ένσταση με την ανάρτηση το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μας στείλετε e-mail.
* Υβριστικά και άσχετα σχόλια με την ανάρτηση θα διαγράφονται.
* Μην διαγράφετε τα σχόλια σας μετά την ανάρτηση τους.
* Θα χρειαστείς έναν λογαριασμό Google για να μας αφήσεις ένα σχόλιο.