20 Οκτ 2010

Η Eurovision 2011 ξεκινησε…!!!


Μπορεί η eurovision του 2010 να ολοκληρώθηκε μόλις πριν από πέντε μήνες, αλλά οι προετοιμασίες των χωρών για τον διαγωνισμό του 2011 έχουν ήδη ξεκινήσει! Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιόυ, που μετρά ήδη 55 χρόνια, έχει καταφέρει να είναι ένα από τα 5 μεγαλύτερα τηλεοπτικά γεγονότα στον κόσμο, και το κορυφαίο μουσικό γεγονός της Ευρώπης. Έτσι, οι κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των χωρών που συμμετέχουν, αρχίζουν κάθε χρόνο ολοένα και πιο νωρίς την προετοιμασία τους για την επόμενη χρονιά. Ας ρίξουμε μια ματιά στις μέχρι τώρα κινήσεις των χωρών, ενόψει του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2011 στην Γερμανία.

Αυστρία: η τελευταία συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό ήταν το 2007 στο Ελσίνκι, όπου δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό. Μετά από 3 χρόνια αποχής, η αυστριακή τηλεόραση ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στην eurovision το 2011.

Λιχτενσταϊν: το μικροσκοπικό πριγκηπάτο της Κεντρικής Ευρώπης θα πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση στον διαγωνισμό το 2011. Ήδη οι υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης βρίσκονται σε συζητήσεις με διάφορους συνθέτες και ερμηνευτές, προκειμένου να αναζητήσουν την καλύτερη δυνατή συμμετοχή για το ντεμπούτο τους.

Κύπρος: η Μεγαλόνησος είναι μία από τις πρώτες χώρες που επέλεξαν τον ερμηνευτή της συμμετοχής του 2011. Ήδη από τα τέλη του 2009, το ΡΙΚ είχε ανακοινώσει ότι, ο καλλιτέχνης που θα εκπροσωπήσει την χώρα στον διαγωνισμό του 2011, επρόκειτο να αναδειχθεί μέσα από το talent showPerformance”. Πράγματι, οι ακροάσεις έγιναν ακριβώς όπως ήταν προγραμματισμένο και οι δέκα φιναλίστ διαγωνίστηκαν  στις 10 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επιλεγεί ο τελικός νικητής. Ο νεαρός Χρήστος Μυλόρδου ήταν εκείνος που κατάφερε να επικρατήσει των αντιπάλων του και να πάρει το χρίσμα της εκπροσώπησης. Το τραγούδι με το οποίο θα ταξιδέψει ο εκπρόσωπος στην Γερμανία θα επιλεγεί στις αρχές του 2011.

Βέλγιο: ο κρατικός τηλεοπτικός φορέας της χώρας δέχεται τα υποψήφια τραγούδια από την 1η Οκτωβρίου εως και την 31η Δεκεμβρίου, μέσω ειδικής ιστοσελίδας στην οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα καταθέσουν. Έπειτα, θα επιλεγούν τα τραγούδια εκείνα που θα λάβουν την μεγαλύτερη στήριξη από τους επισκέπτες της ιστοσεδλίδας, τα οποία θα διαγωνιστούν σε εθνικό τελικό.

Ελβετία: στις 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο εθνικός τελικός της χώρας, στον οποίο θα διαγωνιστούν δέκα συμμετοχές: επτά από αυτές θα επιλεγούν μετά από online ψηφοφορία καθ’όλη την διάρκεια του Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα επιλεγούν από ειδική κριτική επιτροπή.

Νορβηγία: η νικήτρια χώρα του 2009 έχει ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία της αποδοχής των  υποψήφιων συμμετοχών, η καταληκτική ημερομηνία της οποίας ήταν η 15η  Σεπτεμβρίου. Στην συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν 4 ημιτελικοί κι ένας μεγάλος τελικός, όλοι στις αρχές του 2011, προκειμένου να αναδειχθεί ο τελικός εκπρόσωπος.

Δανία: οι υποψήφιες συμμετοχές για την χώρα αυτή έχουν ήδη κατατεθεί, ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου. Στις 26 Φεβρουαρίου του 2011, θα πραγματοποιηθεί ο εθνικός τελικός.

Ουκρανία: μετά από auditions που διήρκεσαν όλο το καλοκαίρι, η κριτική επιτροπή της ουκρανικής τηλεόρασης κατέληξε στις 35 επικρατέστερες συμμετοχές. Οι διαγωνιζόμενοι θα κληθούν να παρουσιάσουν τα τραγούδια τους σε πέντε ημιτελικούς (ο πρώτος ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή), σε καθέναν από τους οποίους θα προκρίνονται τέσσερις εξ’αυτών, ενώ ο μεγάλος τελικός έχει προγραμματιστεί για τις 27 Φεβρουαρίου 2011.

Ολλανδία: η χώρα της «τουλίπας» ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε το όνομα του εκπροσώπου της στην Εurovision του 2011: πρόκειται για το συγκρότημα 3 Js, μία αρκετά γνωστή μπάντα στην ποπ μουσική σκηνή της χώρας. Το συγκρότημα θα ερμηνεύσει 5 τραγόυδια κατά την διάρκεια του εθνικού τελικού, απ’όπου θα προκύψει και η νικητήρια συμμετοχή.

Γερμανία: η νικήτρια χώρα του 2010 και διοργανώτρια του 2011, φαίνεται να έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις της για την εκπροσώπηση στα πάτρια εδάφη. Η 18χρονη  Lena Meyer, η οποία με το τραγούδι “Satelite” κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο Όσλο, θα είναι η εκπρόσωπος της χώρας της και το 2011!!! Το τραγούδι με το οποίο θα διαγωνιστεί, αναμένεται να επιλεγεί μετά από εθνικό τελικό. Προς το παρόν, κύριο μέλημα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης είναι το να καταφέρει το Dusseldorf να είναι έτοιμο ώστε να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τον ερχόμενο Μάιο.

Φινλανδία: ο κρατικός φορέας της χώρας έχει δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στους ημιτελικούς του Ιανουαρίου του 2011. Ταυτόχρονα, στο διάστημα από την 1η ως την 15η Οκτωβρίου, το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει και να ψηφίσει (μέσω ειδικής ιστοσελίδας) 15 από τις επιλεγμένες συμμετοχές, από τις οποίες οι τρεις πρώτες σε ψήφους κατάφεραν να προκριθούν στην ημιτελική φάση.

Ρουμανία: η διαδικασία της συλλογής των υποψήφιων συμμετοχών είναι ακόμα σε εξέλιξη για την χώρα αυτή, ενώ ως ημερομηνία ολοκλήρωσής της έχει ανακοινωθεί η 15η Νοεμβρίου. Ο εθνικός τελικός της χώρας θα πραγματοποιηθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Σουηδία: είναι η χώρα εκείνη που εδώ και χρόνια διοργανώνει την πιο πολυδάπανη παραγωγή τηλεοπτικών μεταδόσεων, με σκοπό την επιλογή του εκπροσώπου στην Eurovision. Ακολουθώντας και φέτος την ίδια συνταγή, η σουηδική τηλεόραση έχει καταλήξει στις 32 συμμετοχές που θα διαγωνιστούν, ενώ στην δημοσιότητα έχουν δοθεί μόνο τα ονόματα οκτώ εξ’αυτών. Τα υπόλοιπα σχήματα αναμένεται να ανακοινωθούν σταδιακά.

Αλβανία: τα υποψήφια τραγούδια κατατίθενται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και στην συνέχεια η κρατική τηλεόραση της χώρας θα δημοσιοποιήσει την λίστα με τα ονόματα των καλλιτεχνών. Στις 23, 24 και 25 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι τρεις διαγωνιστικές βραδυές, απ’όπου θα προκύψει ο εκπρόσωπος της χώρας.

Αζερμπαϊτζάν: και εδώ, η κατάθεση των υποψήφιων τραγουδιών ολοκληρώθηκε, με τις συμμετοχές να φτάνουν σε αριθμό-ρεκόρ. Εν συνεχεία, ειδική κριτική επιτροπή θα διαλέξει τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε μία σειρά ημιτελικών για την τελική ανάδειξη του νικητή.

Ισλανδία: η κατάθεση των τραγουδιών για την εκπροσώπηση της μικρής αυτής χώρας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα. Οι ημιτελικοί και ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2011.

Σλοβακία: για την χώρα αυτή, η συμμετοχή στην επερχόμενη Eurovision εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς ο κρατικός σταθμός που είναι υπεύθυνος για το θέμα αυτό, βρίσκεται στην δύνη σοβαρότατων οικονομικών προβλημάτων, γεγονός που δυσκολεύει ιδιαίτερα τις προθέσεις των στελεχών αναφορικά με τον μουσικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με δηλώσεις διοικητικών υπαλλήλων του οργανισμού, καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσει τελικά η χώρα να εκπροσωπηθεί και το 2011.

Ιταλία και Άγιος Μαρίνος: αν και φαινομενικά παρουσιάζονται ως δύο ξεχωριστοί οργανισμοί, είναι γνωστό ότι ο κοινός παρανομαστής που κινεί τα τηλεοπτικά νήματα και στις δύο χώρες, είναι η κρατική RAI. Έντονες είναι οι φήμες που θέλουν τα δύο κράτη να επιστρέφουν στον διαγωνισμό, η μεν Ιταλία μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια αποχής, ο δε Άγιος Μαρίνος τρία χρόνια μετά την πρώτη (και μοναδική ως σήμερα) συμμετοχή του, το 2008 στο Βελιγράδι. Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος της ιταλικής τηλεόρασης δήλωσε σε συνέντευξή του πως ο νικητής του φετινού ιταλικού X Factor δεν πρόκειται να λάβει μέρος στο διάσημο  φεστιβάλ μουσικής του Σαν Ρέμο, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, αλλά σκοπός του σταθμού είναι η προώθηση του καλλιτέχνη στον διαγωνισμό της Eurovision. Το αν τελικά θα επιστρέψουν οι δύο «γειτόνισσες» ή όχι, θα το μάθουμε σύντομα, καθώς μέχρι το τέλος του 2010 οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να έχουν καταθέσει την αντίστοιχη αίτηση συμμετοχής στον πανευρωπαϊκό φορέα που είναι υπεύθυνος για την διεξαγωγή της Εurovision.

Ελλάδα: αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από την ΕΡΤ, εως αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει στην Γερμανία θα επιλεγεί μέσω εθνικού τελικού, όπως και το 2010. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον κρατικό μας τηλεοπτικό φορέα τον Δεκέμβριο. Πάντως, αρκετοί καλλιτέχνες φέρονται να έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Κάποια από τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά της Τάμτα, της Ήβης Αδάμου, της Αντιγόνης Ψυχράμη, της Κατερίνας Αυγουστάκη, της Βαλάντως Τρύφωνος και του συγκροτήματος Matisse.

  Ρεπορτάζ: Θανάσης Νάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια:
* Σχολίασε και πες μας την γνώμη σου για κάθε ανάρτηση ξεχωριστά.
* Τα σχόλια δεν έχουν την μορφή απάντησης στην ανάρτηση μας, αλλά σχολιασμού του θέματος πάντα από την δική σας οπτική γωνία.
* Το σχόλιο σας μπορεί να το προσπεράσουμε κατά λάθος για αυτό αν έχετε οποιαδήποτε ένσταση με την ανάρτηση το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μας στείλετε e-mail.
* Υβριστικά και άσχετα σχόλια με την ανάρτηση θα διαγράφονται.
* Μην διαγράφετε τα σχόλια σας μετά την ανάρτηση τους.
* Θα χρειαστείς έναν λογαριασμό Google για να μας αφήσεις ένα σχόλιο.