23 Οκτ 2010

Σχετικά με την επίσχεση από νομικής πλευράς

Σύμφωνα με την κα Β. Καλλίτση, συνάδελφο δικηγόρο που έψαξε λιγάκι περισσότερο το ζήτημα της επίσχεσης. Νομικά θεωρεί πως οριακά, μπορούμε να το ασκήσουμε ως δικαίωμα, αλλά είναι αρκετά ριψοκίνδυνο. Εφόσον έχει γίνει η αναγγελία πρόσληψης και εμείς παρέχουμε πραγματική εργασία από τις αρχές Οκτωβρίου, θεωρείται πως υπάρχει ενεργός εργασιακή σχέση (είναι δλδ μια de facto κατάσταση) και άρα κατ'αρχήν έχουμε το δικαίωμα της επίσχεσης. Ο προβληματισμός τηςέγκειται στο γεγονός ότι τα δεδουλευμένα αφορούν σύμβαση εργασίας που έχει ήδη λήξει και ότι υπήρχε ένα κενό διάστημα 3 μηνών του καλοκαιριού να μεσολαβεί. Όμως αυτό θα μας απασχολούσε σε δικαστική διαμάχη..
 Επίσης επισκέφτηκε την επιθεώρηση εργασίας το πρωί,απ' όπου η μόνη πληροφορία που άντλησε είναι πως η δώληση επίσχεσης εργασίας πρέπει να γίνεται με δικαστικό επιμελητή, προς ολους αυτούς στους οποίους πρέπει να επιδοθεί, αλλιώς δεν είναι ισχυρή. Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης δεν είναι απαραίτητη η παρουσία των εργαζομένων στον χώρο της εργασίας.
  Το όριο του δικαιώματος επίσχεσης πάντως είναι η καταχρηστικότητα στην άσκησή του. Αν ο εργοδότης πχ ήταν πάντα αξιόπιστος και αξιόχρεος, ή περνά περίοδο οικονομικής αδυναμίας ή αν οι μισθοί που διεκδικούνται δεν είναι πολλών μηνών,η επίσχεση θα μπορούσε να θεωρηθεί καταχρηστική και τα δικαστήρια έχουν γίνει πολύ αυστηρά στο θέμα αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια:
* Σχολίασε και πες μας την γνώμη σου για κάθε ανάρτηση ξεχωριστά.
* Τα σχόλια δεν έχουν την μορφή απάντησης στην ανάρτηση μας, αλλά σχολιασμού του θέματος πάντα από την δική σας οπτική γωνία.
* Το σχόλιο σας μπορεί να το προσπεράσουμε κατά λάθος για αυτό αν έχετε οποιαδήποτε ένσταση με την ανάρτηση το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μας στείλετε e-mail.
* Υβριστικά και άσχετα σχόλια με την ανάρτηση θα διαγράφονται.
* Μην διαγράφετε τα σχόλια σας μετά την ανάρτηση τους.
* Θα χρειαστείς έναν λογαριασμό Google για να μας αφήσεις ένα σχόλιο.