29 Δεκ 2010

Καρναβάλια Καστοριάς Ραγκουτσάρια

6-7-8 Ιανουαρίου
Το σημαντικότερο έθιμο της Καστοριάς το περίφημο καρναβάλι που αρχίζει την ημέρα των Φώτων και ολοκληρώνεται στις 8 Ιανουαρίου, γιορτή της αγίας Δομηνίκης. Η ονομασία του έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, από την οποία μέσω της Ρώμης και του Βυζαντίου έφτασε στις μέρες μας. Είναι πολύ πιθανόν να προέρχεται από το λατινικό Rogatones (ζητιάνοι), που πολύ εύστοχα περιγράφει την αμφίεση των συμμετεχόντων. 


 
Η γιορτή: Τρία είναι τα χαρακτηριστικά της: οι μεταμφιέσεις (απαραίτητη η μάσκα), η μουσική (τις καλές χρονιές συμμετέχουν πάνω από διακόσια μουσικά σχήματα) και το φαγοπότι (εκτός από τα ολονύκτια στις ταβέρνες, ο δήμος προσφέρει δωρεάν μεζέδες και κρασί). Στα Ραγκουτσάρια παίρνουν μέρος όλοι οι Καστοριανοί, άντρες, γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, χωρισμένοι σε μπουλούκια, το καθένα με τη δική του παραδοσιακή ορχήστρα. Την πρώτη ημέρα, μετά τον Αγιασμό των Υδάτων ο Αϊ-Βασίλης μοιράζει δώρα σ' όλα τα παιδιά. Την επομένη ήδη όλη η πόλη χορεύει. Το τριήμερο αυτό όργιο μουσικής, τραγουδιών και χορού κορυφώνεται με την παρέλαση όλων των μπουλουκιών και τη βράβευση των πιο εμπνευσμένων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια:
* Σχολίασε και πες μας την γνώμη σου για κάθε ανάρτηση ξεχωριστά.
* Τα σχόλια δεν έχουν την μορφή απάντησης στην ανάρτηση μας, αλλά σχολιασμού του θέματος πάντα από την δική σας οπτική γωνία.
* Το σχόλιο σας μπορεί να το προσπεράσουμε κατά λάθος για αυτό αν έχετε οποιαδήποτε ένσταση με την ανάρτηση το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μας στείλετε e-mail.
* Υβριστικά και άσχετα σχόλια με την ανάρτηση θα διαγράφονται.
* Μην διαγράφετε τα σχόλια σας μετά την ανάρτηση τους.
* Θα χρειαστείς έναν λογαριασμό Google για να μας αφήσεις ένα σχόλιο.